sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Poronkäristys ja puikulamuussi


Käristyksen tekeminen itse vuolemalla jäisestä paistista on työlästä, mutta mielestäni vaivan arvoista. Itse otin paistin huoneenlämpöön n.2 tunniksi. Perinteisesti käristysliha vuollaan puukolla, mutta fileerausveitsi on mielestäni melkein parempi koska terä taipuu. Rohkeasti kaikki vain kokeilemaan maku on 1000 kertaa parempi kuin kaupan valmiista käristyslihasta tehtynä.

Käristys:
1 poron lapapaisti (jäinen)
2 dl vettä
1tl suolaa
mustapippuria myllystä
3rkl voita
Ota lapapaisti huoneenlämpöön 1-2h. Vuole ohuita lastuja paistista. Itse käytän fileerausveistä, mutta puukolla onnistuu myös. Sulata padassa rasva. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla n.1h. Mausta pippurilla.

Puikulamuussi: 
1,5kg puikuloita
suolaa
50g voita
2 dl lämmintä maitoa
(suolaa)

Kuori perunat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja käytä kattilaa vielä hetki levyllä. Lisää voi ja muussaa perunat. Lisää maito pienissä erissä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa lisukkeena puolukoita ja suolakurkkuja. Puolukoihin voi sekoittaa hiukan sokeria joukkoon.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...