sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Prinsessan 1v syntymäpäivät


Haikeaa,  meidän "vauva" täytti vuoden ja viikonloppuna vietettiin syntymäpäiviä. Kakun koristelu kävi kätevästi kevään trendiväreissä olevilla ranskanpastilleilla ja saman värisellä strösselillä ;). Keväisiä herkkuja teki mieli ilman lämmetessä.

Tarjolla oli:
Parsapiirakkaa
Pieniä kinkkupiirakoita
Tuulihattuja kinkku-auratäytteellä
Kookoskekoja
Valkosuklaa-mansikkamarenkeja
Suklaamarenkeja
Mansikka-valkosuklaavaahdolla täytettyä täytekakkua


Parsapiirakka (alkuperäinen ohje jauhotsuussa blogi)

Pohja:
200g vehnäjauhoja (n. 3 dl)
0,5 tl suolaa
100g kylmää voita
1 kananmuna
2 tl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola. Nypi joukkoon kylmä voi. Itse kuutioin aina voin ennen nyppimistä ja mielestäni onnistuu näin helpommin. Lisää muna ja kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 min. Minä tein taikinan edellisenä iltana ja nostin huoneenlämpöön 30min ennen kaulitsemista ja hyvin toimi.

Kauli taikina jauhotetulla työtasolla ohueksi levyksi, joka on halkaisijaltaan muutamia senttejä vuokaa suurempi. Siirrä kaulimen avulla taikina voidellun vuoan päälle. Painele taikina varovaisesti vuokaan ja leikkaa ylinmääräiset reunat pois. Paista pohjaa 200C 5-10min.

Täyte:
1 nippu vihreää parsaa
75g emmental raastetta
30g parmesanraastetta
1,5 -2 kananmuna (itse tein yhdellä kertaa kaksi piirakkaa 5dl kermaa ja 3 munaa)
2,5 dl kermaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria

Kuori parsat ja taivuta vartta. Parsa katkeaa oikeasta kohdasta. Keitä suolatussa vedessä 2-3min. Levitä emmentalraaste pohjalle. Sekoita, muna, kerma, suola ja pippuri keskenään ja kaada vuokaan. Asettele parsat vuokaan. Ripottele parmesanraaste pinnalle. Paista 200C 25-30min.


Pienet kinkkupiirakat
Näihin ei oikein ole olemassa ohjetta. Sain kesken parsapiirakoiden teon idean käyttää ylijääneen taikinan pieniin piirakoihin. Voitelin muffinivuoan ja leikkasin vuorasin taikinalla. Esipaistoin uunissa. Täytteeseen käytin tuulihatuista ylijäänyttä palvikinkkua, mozzarella raastetta, ruokakermaa ja munaa. Piirakat oli ajateltu lapsille joten mausteina vain hitunen suolaa ja pippuria. Eipä jäänyt tähteitä ;).




Tuulihattuja kinkku-auratäytteellä (alkuperäinen ohje maku.fi)

Tuulihatut ovat yksi suurimmista heikkouksistani, näiden tekoon ei montaa tekosyytä tarvitse keksiä ;). Mielestäni tuulihattujen tekoa pelätään ihan turhaan, itse olen aina saanut onnistumaan.

35kpl

Taikina:
2dl vettä
75g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 munaa


Aloita tuulihattujen valmistus kiehauttamalla vesi ja voi kattilassa. Lisää kaikki jauhot kerralla kattilaan ja vatkaa puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes sileä ja kiiltävä seos irtoaa kattilan reunoista.
Anna taikinan hieman jäähtyä. Lisää sitten munat yksitellen sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten.
Pursota tai lusikoi taikinasta leivinpaperoidulle pellille pieniä, Ø noin 2 sentin nokareita. Paista 225 asteessa noin 18 minuuttia, kunnes tuulihatut ovat kauniisti ruskistuneet. Älä avaa uuninluukkua tuulihattujen kohotessa eli ensimmäisen vartin aikana.

Täyte:
250g rahkaa
170g auraa murustettuna
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
150g palvikukkua kuutioituna
0.5-1 dl kermaa
2 rkl sitruunanmehua
1-2tl hunajaa
suolaa ja pippuria

Valmista juusto-kinkkutäyte yhdistämällä ainekset keskenään. Kermaan en osaa antaa täsmällistä määrää. Täytteestä tuli mielestäni liian paksua, joten ohensin sitä kermalla enkä mitannut. Anna täytteen tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran. Halkaise jäähtyneet tuulihatut ja täytä. Täyttäminen onnistuu parhaiten laittamalla täyte pursotuspussiin.


Valkosuklaa-mansikkamarengit
 pellillinen
4 valkuaista
1 dl sokeria
1 dl mansikkotomusokeria
0,5 rkl maissitärkkelystä
1 tl etikkaa
50g valkosuklaata 
tilkka öljyä




Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita maissijauhot sokerin joukkoon ja lisää seos valkuaisvaahtoon vähän kerrallaan, edelleen vatkaten. Sekoita joukkoon etikka. Marenki on valmista, kun se on jäykkää ja kiiltävää ja pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Sulata suklaa sulatusteholla mikrossa ja lisää tilkka öljyä joukkoon. Valuta seosta marenkimassaan ohuina noroina. Älä sekoita, vaan kääntele varovasti siten että suklaa jää raidoiksi. Nostele ruokalusikalla muhkeita jättimarenkikekoja leivinpaperin päälle uunipellille. Paista marenkeja 125 asteessa noin 1 tunti.


Suklaamarengit (alkuperäinen ohje maku.fi)

pellillinen
4 valkuaista
2 dl sokeria
0,5 rkl maissitärkkelystä
1 tl etikkaa
50g tummaasuklaata 

tilkka öljyä

valmistus kts. edellinen ohje.


Kookoskeot (ohje Leila Lindholm pala kakkua kirjasta sivu 15)
gluteiinittomia

16 kekoa
50g voita
2 munaa
1 dl sokeria
200g kookoshiutaleita (n.5 1/2 dl)
1 pesty limetinkuori raastettuna
(1 rkl amarettolikööriä, rommia tai punssia)
(100g valkosuklaata)


Sulata voi ja sekoita siihen muut ainekset. Itse jätin "viinat" pois keoista eikä mielestäni haitannut. Jätä taikina turpoamaan n. 10 min. Nostele lusikoilla keoiksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Muotoile hiukan lusikoilla. Paista 175C n.15min. Halutessasi sulata valkosuklaa ja kasta jäähtyneiden kekojen pohja suklaassa. Nosta muffini tai wienerpaperivuokiin. Anna jähmettyä.


Mansikka-valkosuklaavaahdolla täytettyä täytekakkua

12 munan kakkupohja kaakaojauheella

Täyte:
500g rahkaa
5 dl vispikermaa 
1,5 l pakastettuja puolitettuja mansikoita
sokeria ja vaniljasokeria oman maun mukaan (itse laitoin sokeria n. 0,5dl ja vaniljasokeria 2 tl)
200g valkosuklaata
4 liivatetta
tilkka mansikoiden "lientä"




Sulata mansikat ja valuta. Ota osa "liemestä" talteen.  Laita liivatteet likoamaan. Vaahdota kerma ja sekoita rahka sekä sokerit joukkoon. Sulata valkosuklaa ja anna jäähtyä hetki. Kaada ohuena nauhana joukkoon. Lisää myös mansikat. Kuumanna tilkka lientä kiehuvaksi ja  liota liivatteet siihen. Kaada täytteen joukkoon ohuena nauhana. Anna jähmettyä jääkaapissa 4h ennen kakun täyttämistä.

Kakkupojan kostutin laimennetulla ja makeutetulla sitruunamehulla. Kakku kuorrutettiin kermavaahdolla ja koristeltiin ranskanpastilleilla, pursotuksilla ja ströselillä.











Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...