torstai 24. toukokuuta 2012

Makumatka mummolaan



Ei kuitenkaan omaan mummolaan vaan ilmeisesti Hans Välimäen mummolaan. Hankin jo jonkin aikaa sitten Hans Välimäen keittokirjan Mummola. Ihastuttava kokoelma vanhoja hyviä ohjeitä. Meidän makumatkaan kuului mureke keitettyjen perunoiden ja munakastikkeen kera. Lisäkkeenä oli isoäidin tillikurkkuja. Tavattoman herkullista, mutta myös raskasta. Ruokaperräiset olisivat olleet tarpeen ;).

Lihamureke:
500g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl raastettua sipulia
1 kananmuna
voita uunivuoan voitelemiseen
pekoniviipaleita

Pane korppujauhot turpoamaan kermaa. Lisää suola ja sekoita hyvin. Lisää muut mausteet ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
Pane taikina voideltuun uunivuokaan ja peitä mureke pekoniviipaleilla. Paista mureketta uunissa 200C noin 50min.

Munakastike:
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
8dl maitoa
5 kovaksi keitettyä munaa
1 dl hienonnettua tuoretta tilliä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuumenna rasva kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Kaada puolet maidosta joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput maidot. Keitä kastiketta viitisen minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
Paloittele munat kastikkeeseen. Mausta se hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla.

Isoäidin tillikurkut:
1 kurkku
tilliä
ripaus suolaa

Mausteliemi:
1 dl hienoa sokeria
1 dl etikkaa
1 1/2 dl vettä

Mittaa kattilaan sokeri, etikka ja vesi. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Kuori kurkku (itse jätin tämän väliin) ja leikkaa se hyvin ohuiksi viipaleiksi. Vaihtelun vuoksi kokeilin leikata kurkut viipaleiksi pitkittäin. Hyvin toimi niinkin. Mausta viipaleet hienonnetulla tillillä ja ripauksella suolaa. Kaada sopiva määrä maustelientä viipaleiden päälle.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...