maanantai 11. maaliskuuta 2013

Revittyä lammasta granaattiomena glazella


Revitty tai nyhdetty liha on nyt ollut blogistaniassa huudossa, joten pitihän sitä kokeilla nyhtää muutakin kuin possua. Ylikypsiä blogissa kokattuja possuohjeita löytyy täältä, täältä ja täältä.  Pulled lamb hakusanoilla tämä BBC -foodin ohje oli ensimmäinen osuma ja sen pidempää ei toteutettavaa ohjetta tarvinnutkaan etsiä. Ohje kuulosti niin mielenkiintoiselta, että sitä oli pakko päästä kokeilemaan. Samalla kertaa pääsin myös käyttämään granaattiomenaa ruoanlaitossa, sillä jostain syystä se oli jäänyt kokeilematta. Granaattiomenaa tulikin sitten laitettua tällä kertaa ihan kaikkeen. Olin ateriaan todella tyytyväinen, sillä se oli suht vaivaton, mutta tavattoman herkullinen. Ja kuten kuvistakin saattaa huomata niin lapsilla kerrankin leikit sujuivat ilman tappeluita niin äitikin ehti hiukan tavanomaista kauemmin keskittyä kuvaamiseen :).

Tähän hiukan ehkä riskialttiiseen kokeiluun (miestä oli jo varoitettu, että saattaa joutua autokaistalle jonottamaan ;)) en raaskinut käyttää pakkasesta hyviä karitsan lihoja vaan päädyin ostamaan kaupan pakastealtaasta lampaan putkiluu paistin. Tämän kokeilun jälkeen tosin voisin ohjeen arvokkaammallakin lihalla toteuttaa.

Revittyä Lammasta Granaattiomena Glazella:
6-8:lle
n. 2,5 kg lampaan putkiluu paisti (sulatettuna)
(3 punasipulia kuorittuna ja lohkottuna)
1,5 luomu sitruunaa
6 valkosipulinkynttä kuorittuna
3 tl jauhettua kanelia
3 tl jauhettua jeeraa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 l tölkki granaattiomena mehua (makeutettua, jos käytät tuorepuristettua lisää vaikka hunajaa joukkoon)
3 rkl hunajaa

Pese sitruunat hyvin. Lohko sitruunat ja poista siemenet lohkoista. Laita valkosipulit, kaneli, jeera, oregano ja sitruunalohkot blenderiin. Lisää 1 tl merisuolaa ja 2 tl mustapippuria. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Hiero tahna paistin pintaan ja anna marinoitua 24h jääkaapissa.

Nosta lammas huoneenlämpöön 2h ennen valmistusta. Poista paistista rasva pinnalta. Laita paisti isoon pataan tai uunivuokaan. Lisää punasipulit (itse unohdin). Kaada pataan granaattiomenamehu. Peitä pata kannella tai uunivuoka tiukasti foliolla. Hauduta uunissa 150C 4 tuntia. Nosta paisti padasta ja kaada mehu suureen paistinpannuun. Lisää pannuun hunaja ja keitä kasaan kunnes muuttuu siirappimaiseksi glazeksi (kestää n. 30min). Nosta paisti takaisin pataan ja nosta uunin lämpötila 220C. Paista vielä n.30min.

Nosta paisti uunista ja valele glazella, jätä 1/4 glazea viimeistelyyn. Nosta takaisin uuniin ilman kantta ja paista vielä n. 30min tai kunnes glazde kuplii ja pinta hiukan "hiiltyy". Nosta pois uunista ja siirrä tarjoiluvadille. Valele paisti lopulla glazella ja tarjoile.



Granaattiomena ja feta tabulleh:
4:lle
(alkuperäinen ohje löytyy täältä)
150g (n.2dl) bulguria
200g fetaa
n. 3rkl tuoretta minttua hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1/2 granaattiomena

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan, lisää merisuolaa keitinveteen. Kaada salaattikulhoon ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja minttu. Irroita granaattiomenan siemenet ja lisää joukkoon. Murustele feta joukkoon ja sekoita.


Granaattiomena-jogurttikastike:
(alkuperäinen ohje löytyy täältä)
250g turkkilaista jogurttia
1/2 granaattiomenan siemenet
2-3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
suolaa

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua ennen tarjoilua jääkaapissa.

12 kommenttia :

  1. Herkullisen näköistä :) olen itsekin käyttänyr granaattiomenaa vasta vähän, mutta se on tosi kiva raaka-aine.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Meillä lapset ihastui granaattiomenaan mikä oli hiukan yllättävää.

      Poista
  2. Hyvän näköinen ateria. Sopisi vaikka pääsiäisen menuksi. Jotain nyhtöjuttua pitää vielä kokeilla, kun kaikki niin kehuvat.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten sopisi. Nyhtöjuttuja on ehdottomasti pakko kokeilla :). Itse jo mietin mitä seuraavaksi nyhdettäisiin ;).

      Poista
  3. Tää kuulostaa liian herkulliselta.. :P Pakko otta resepti taltaan ja odotella, että mies saapuu työmatkoilta, että päästään taas kokkaamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen hyvää oli. Seuraavana päivänä nautittiin jämiä pitaleivissä ja maistui hyvin niinkin.

      Poista
  4. Tuntuu tosiaan olevan nyt in juttu tuo "ylikypsä", revitty liha...näyttivät hyvältä nuo sun kokkailut...pitäskö viiden viikon työreissulta kotiin palaava mies yllättää tuollaisella aterialla...hmmm

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Juu niin tuntuu olevan in ja itse tykkään, kuten ohjeiden määrästä saattaa jo todetakkin :). Lapsillekin maistuu hyvin.

      Poista
  5. Varmasti herkullista. Lammas on omiaan nyhtöön. Munkin blogista löytyy muuten revittyä lammasta, resepti (Nigellalta) jota on tehty meillä pääsiäisenä jo varmaan kymmenisen vuotta....ja siinäkin on granaattiomenaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtäminen on kivaa :). Täytyypä kurkata teidän luotto-ohje. Mitäköhän sitä nyhtäisi seuraavaksi ;).

      Poista
  6. Feta tabbouleh kullostaa todella hyvältä lisukkeelta. :)
    Minäkin hain tuosta BBC:n reseptistä vähän pohjaa pääsiäisenä kokkaamalleni nyhtölampaalle, mutta lopputulos oli vähän erilainen. Marinadi oli kyllä todella kiva!

    http://ssiiri.wordpress.com/2014/04/25/nyhtolammasta-granaattiomenalla-ja-mintulla/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtölammas taisi olla pienoinen hitti tänä pääsiäisenä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...