keskiviikko 28. elokuuta 2013

Iltapalaa Murulle


Raksalla ollaan oltu urakalla ja varsinkin mies on tehnyt pitkää päivää, joten pitäähän sitä uurastajaa hiukan myös hemmotella. Hyvä ruoka, parempi mieli... Vai miten se nyt menikään.

Syksyn saapumisen voi miltei ennustaa punajuurihimon alkaessa. Himon taas iskiessä mietin pitkään mitä uutta punajuuresta voisin tehdä. Punajuurta on tullut käytettyä pastaan, paistokseen, keittoon, salaattiin, joulu laatikoihin, makeaan leivontaan ja tietysti myös paahdettu.

Pitkästä listasta jäi uupumaan tahna, joten sitä oli tietysti kokeiltava. Tahnan päätin tarjoilla paahdettujen maalaisleipä viipaleiden sekä vihersalaatin kera. Pelkkä punajuuritahna olisi ollut hiukan tylsä, joten tein toisen tahnan ranskankermasta ja aurajuustosta.

Mahtavat maut ja kaikki toimi yhdessä erinomaisesti. Raksamieskin oli tyytyväinen kun sai hyvää ruokaa ja ehkä myös paremman mielen.

Iltapalaleivät murulle:
maalaisleipää viipaloituna
öljyä paistamiseen
erilaisia salaatteja
Salaatinkastike:
1 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
hienonnettua silopersilijaa

Ripottele maalaisleipä viipaleille öljyä ja paahda molemminta puolilta kuivalla pannulla. Nosta leivät lautaselle ja levitä päälle punajuuritahtaa. Laita auratahna halutessasi pursotuspussiin ja pursota tahnaa leivän päälle tai lusikoi tahnaa leivälle.

Huuhdo ja kuivaa salaatit, nosta lautaselle. Sekoita kastike ja ripottele salaatin pinnalle. Nauti!

Huom! Tahnat riittävät useammalle leivälle eli punajuuritahna ainakin 10 leipään ja auratahna 6 leipään. Herkuteltavaa riitti siis useammaksi kerraksi.

Punajuuritahna:
500g punajuuria
1 dl pinjansiemeniä
½dl oliiviöljyä
n.2rkl balsamicoa
n. 2rkl hunajaa
(savu)suolaa
mustapippuria myllystä

Keitä punajuuret kypsiksi suolatussa vedessä. Anna jäähtyä hetki ja kuori punajuuret. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla.

Lohko punajuuret ja laita kulhoon. Lisää paahdetut pinjansiemenet, oliiviöljy, 1rkl balsamicoa ja 1rkl hunajaa. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta (savu)suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

Lisää tarvittaessa balsamicoa, hunajaa, suolaa ja pippuria. Itse lisäsin maistamisen jälkeen 1 rkl balsamicoa ja 1 rkl hunjaa, mutta määrä kannattaa päättää maistamalla koska punajuuren oma makeusaste vaihtelee aika paljon. Anna tahnan tekeytyä hetki jääkaapissa.

Auratahna:
1½ dl ranskankermaa
½ pkt auraa
1 tl hunajaa
2 rkl hienonnettua silopersilijaa
½ valkosipulinkynsi hienonnettuna (tai 1 pieni kynsi)
suolaa
mustapippuria

Notkista ranskankerma kulhossa ja murustele aura joukkoon. Lisää loput ainekset ja sekoita. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...